Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Aşırı hareketlilik, dürtüsellik (düşünmeden hareket etme), dikkat dağınıklığı belirtileri ile kişinin akademik, sosyal ve mesleki hayatı üzerinde olumsuz etkileri olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocukluk döneminde sıklıkla görülebilmektedir. DEHB’nin ortaya çıkışında hem biyolojik, hem de çevresel faktörlerin etkisi vardır.

Okul öncesi dönemde hareketlilik ile hiperaktiviteyi ayırt etmek zordur; ama ilkokul döneminde yaşanan zorluklarla DEHB kendisini göstermeye başlar. Çocukluk döneminde DEHB, daha çok verilen ödev ve görevlerden çabucak sıkılma, sınıf içi uyumsuzluk, dikkatin kolayca dağılması, hayallere dalma, eşyalarını kaybetme, kurallara uymama, sıra bekleyememe, odaklanma sorunları, karar almakta zorluk, yapılacakları ve zamanı organize etmede güçlük ile ön plana çıkar. Bu kişiler yaşamı boyunca süren huzursuzluklar hissedebilir.

Çocukluk döneminde DEHB, bireyin yaşıtları tarafından dışlanması, sürekli olarak eleştirilmesiyle birlikte özgüveninde zayıflamaya, sevilmediğini hissetmesine yol açabilir. Yaşadığı odaklanma sorunları beraberinde yaşına ve gelişimine uygun bir performans sergilemesine engel olabilir. Çocuk kendini başarısız ve yetersiz hissedebilir.

DEHB tanısı konurken uzmanlar tarafından yapılan testler ve özellikle çocuk ve ebeveynler ile yapılan görüşmeler, okuldaki durumun değerlendirilmesi adına öğretmenlerden alınan bilgiler oldukça faydalıdır. Tedavi sürecinde psikolog ve ailenin işbirliği içinde olması önemlidir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s